Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Λιουμπλιάνα.Μία πραγματική πριγκίπισσα!!



Με λέξεις όπως:Όμορφη , Ρομαντική , Παιχνιδιάρα , Πολύχρονη , Μικρή ,Υπέροχη και με τόσες άλλες λέξεις μπορώ να σου περιγράψω την Λιουμπλιάνα.Μία πραγματική πριγκίπισσα!!
H Λιουμπλιάνα (Ljubljana) είναι πρωτεύουσα της Σλοβενίας και βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της χώρας.Η πόλη παλαιότερα ήταν γνωστή με τη γερμανική ονομασία Λάιμπαχ.



Η βόλτα στη Λουμπλιάνα ξεκινά από την Παλιά πόλη όπου θα σας προκαλέσει ευχάριστα.   Παρατηρήστε τα κτήρια που φέρουν την υπογραφή του Σλοβένου αρχιτέκτονα Joze Plecnik, τις πέτρινες γέφυρες που διασχίζουν τον ποταμό Ljubljanica, καθώς και το κάστρο που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου.Ο συνδυασμός μπαρόκ, νεοκλασικισμού και art nouveau δίνει μία ιδιαίτερη όψη και χαρακτήρα στην μικρή αυτή πρωτεύουσα.




Με έντονη νυχτερινή ζωή καθώς είναι γεμάτη από φοιτητές, η Λιουμπλιάνα θα σε κάνει να νιώσεις ότι ο χρόνος δεν έχει περάσει καθόλου από τότε που ήσουν στα θρανία.Αμέτρητα υπαίθρια cafe γύρω από το ποτάμι, ενώ το βράδυ μπορείτε να πιείτε το ποτό σας σε ένα από τα μπαρ που βρίσκονται πάνω στους πεζόδρομους Cankarjevo Nabrežje και Petkovškovo Nabrežje, δίπλα στις όχθες του ποταμού.


Η πρωτεύουσα της Σλοβενίας δεν έχει μόνο νυχτερινή ζωή.Είναι μία πράσινη πόλη,γεμάτη πάρκα με κορυφαίο το πάρκο το Tivoli, που απέχει μόλις 10 λεπτά από το κέντρο της πόλης.
Εντύπωση προκαλεί το πόσο καθαρή πόλη είναι, με τεράστια πεζοδρόμια στην κεντρική οδό, και ταυτόχρονα τα ποδήλατα που πάνε και έρχονται πάνω στους ποδηλατοδρόμους.



Επηρεάστηκα τόσο πολύ απο όλο αυτό το πράγμα, που μόλις γύρισα στην Αθήνα αγόρασα και εγώ ένα ποδήλατο και γέμισα με ενθουσιασμό τον ελεύθερο μου χρόνο.
Στα highlights της Σλοβενίας δεν θα μπορούσα να μην προσθέσω την λίμνη Bled.




Βρίσκεται στη βορειοδυτική Σλοβενία και περιβάλλεται από βουνά και δάση. Σύμβολο της λίμνης είναι η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, που βρίσκεται πάνω σε ένα νησάκι στο κέντρο σχεδόν της λίμνης. Στο νησάκι μπορείς να φτάσεις με γόνδολα, αλλά θα πρέπει να ανέβεις τα 99 σκαλιά που υπάρχουν στο νησί.Όπως σε κάθε μαγικό μέρος έτσι και εδώ υπάρχει ένας θρύλος που λέει ότι:


Η χήρα Poliksena,έζησε στο νησί Bled τον 16ο αιώνα.Μόλις έμαθε το θάνατο του συζύγου της, συγκέντρωσε χρυσό και ασήμι που είχε για να φτιάξει μια καμπάνα στη μνήμη του.Μία  καταιγίδα  όμως,βύθισε το σκάφος που μετέφερε την καμπάνα.Έτσι λοιπόν και μετά από αυτό το γεγονός η χήρα πήγε στη Ρώμη και έγινε μοναχή. Μετά το θάνατό της, λέγεται ότι
άκουσε ο Πάπας για την ατυχία της και έδωσε εντολή να φτιαχτεί μια καμπάνα, για λογαριασμό της.Το καλύτερο είναι ότι έβγαλε και διάταγμα που έλεγε πως όποιος τη χτυπήσει τρεις φορές η επιθυμίες του θα γίνουν πραγματικότητα.
Δεν ξέρω πόσα άλλα πράγματα μπορώ να σου περιγράψω για όλα αυτά που ένιωσα ταξιδεύοντας στην μοναδική Λιουμπλιάνα.


Εντυπωσιασμένος από όλα αυτά, το μόνο που χρειάζεται να σου πω ακόμα είναι ότι:
Όταν θα ταξιδέψεις στην Σλοβενία θα δεις στα μάτια σου να ζωντανεύει ένα καινούργιο παραμύθι κάθε ημέρα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου