Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Ζάγκρεμπ: Ο επόμενος city break προορισμός



Το Ζάγκρεμπ της Κροατίας μπορεί να μην είναι στην κορυφή των ταξιδιωτών καταλόγων, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα.
Εντυπωσιακά κτίρια, γραφικά δρομάκια, και πολλά festivals έκαναν το ταξίδι μου στην πρωτεύουσα της Κροατίας ανεπανάληπτο. Πως ήταν το πρόγραμμα μου;
Λοιπόν κάτσε να σου τα πω.
Σε πρώτη φάση καλό θα ήταν να σου δώσω ορισμένες πληροφορίες σχετικά με την πόλη.
Το Ζάγκρεμπ είναι η πρωτεύουσα της Κροατίας συνορεύει στα βόρεια με την Ουγγαρία και την Σλοβενία, στα ανατολικά με την Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ στην νότια άκρη της με το Μαυροβούνιο. Σήμερα η χώρα διαφημίζεται με το σύνθημα ΄΄ Η Μεσόγειος Όπως Ήταν Κάποτε ΄΄.


Σε οτι αφορά το κλίμα ,το χειμώνα οι θερμοκρασίες μπορούν να πέσουν κάτω από το μηδέν τις βραδινές ώρες, ενώ το καλοκαίρι  ξεπερνούν τους 25 βαθμούς.
Στην Κροατία πληρώνεις με κούνα Κροατίας.Η λέξη κούνα στα κροατικά σημαίνει κουνάβι, καθώς οι γούνες κουναβιών χρησιμοποιούνταν ως μέτρα αξίας. 
Η πόλη χωρίζεται στα δύο, την άνω πόλη το Gornji grad ,και την κάτω πόλη, το Donji Grad.
Το Ζάγκρεμπ με μάγεψε και ένας από τους λόγους ήταν και η Άνω πόλη του.
Gornji grad: Έχει αξιοθέατα όπως την εκκλησία του Αγίου Μάρκου καθώς και όμορφα σοκάκια, καφέ, εστιατόρια και αρκετά καταστήματα.


Ο περίπατος μέσα στα στενά καθαρά δρομάκια με τα μπαρόκ κτίρια είναι μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία που αξίζει να τη ζήσετε.Κάθε βράδυ με την καλύτερη παρέα που θα μπορούσα να έχω, βγαίναμε έξω και γυρνούσαμε κάθε σημείο της πόλης.
Η φωτογραφική μηχανή πήρε φωτιά ή αλλιώς αυτά που με εντυπωσίασαν είναι:
Λίμνες Πλίτβιτσε.
Το πάρκο βρίσκεται στην κεντρική Κροατία, κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Το πάρκο περιλαμβάνει 16 λίμνες οι οποίες συνδέονται με μια σειρά καταρρακτών, καθώς και αρκετές σπηλιές, τα οποία δημιουργήθηκαν λόγω της καρστικής αποσάθρωσης του ασβεστόλιθου.
Όσοι αγαπούν τοπία αυθεντικής φυσικής ομορφιάς θα ενθουσιαστούν με το πάρκο.Υπάρχουν πολλές διαδρομές για να πάρει κανείς. Ακολούθησε μία και ζήσε την φύση στα καλύτερα της.




Όμορφο είναι και το τελεφερίκ της πόλης, το οποίο έχει από τις μικρότερες διαδρομές στον κόσμο με απόσταση 66 μέτρα. Κάνε μία βόλτα, αφού στην κορυφή μπορείς να απολαύσεις την υπέροχη θέα του Ζάγκρεμπ.
Εντυπωσιακό ειναι επίσης το γεγονός ότι στην πόλη υπάρχουν πολλά festivals, και όλοι εδώ τα ζούνε με πάθος.



Καθεδρικός Ναός του Ζάγκρεμπ:
Ο Καθεδρικός Ναός του Ζάγκρεμπ είναι μια ρωμαιοκαθολική εκκλησία στην περιοχή Κάπτολ, της πρωτεύουσας της Κροατίας, του Ζάγκρεμπ. Πρόκειται για το υψηλότερο κτίριο στην Κροατία, αλλά και το πιο μνημειώδες ιερό κτήριο σε γοτθικό ρυθμό, νοτιοανατολικά των Άλπεων.Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στους βασιλείς Άγιο Στέφανο και Άγιο Λαδισλάβο.



Το Ζάγκρεμπ διαθέτει ακόμα πολλά μουσεία, όπως το Muzej Mimara και το Arheoloski Muzej,καθώς και το μεσαιωνικό κάστρο στην κορυφή του βουνού Medvedgrad.
Το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Μάρκου:
Είναι ένα από τα παλαιότερα κτήρια στο Ζάγκρεμπ και ένα από τα σύμβολα του. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα. Ο ναός ανακαινίστηκε πλήρως κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, σύμφωνα με τα σχέδια των  Friedrich Schmidt και Herman Bolle. Η εκκλησία είναι γνωστή για την πολύχρωμη στέγη καθώς χιλιάδες χρωματιστά πλακίδια δημιουργούν το εθνόσημο του Ζάγκρεμπ και του βασιλείου της Κροατίας και της Δαλματίας.



Η καλύτερη εποχή για επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ είναι η άνοιξη. Τα καλοκαίρια είναι αρκετά ζεστά και οι χειμώνες παγωμένοι.
Το Ζάγκρεμπ θα μπορούσε να είναι επιλογή ακόμα και για ένα σαββατοκύριακο!
Μικρό, φιλόξενο, μαγικό!
Τρείς λέξεις που για μένα έχουν μεγάλη σημασία. Η μέρες λοιπόν πέρασαν ευχάριστα. Το πρωί βόλτες στο κέντρο της πόλης, αξιοθέατα, μαγαζιά, χαλαρή κουβεντούλα με άτομα που γνώρισα.Το απόγευμα φαγητό στο ξενοδοχείο, λίγη ξεκούραση, και μετά ξενύχτι!
Αυτό μου το ταξίδι έμοιαζε σαν σχολική εκδρομή,ένιωσα ξανά σαν μαθητής. Ξένοιαστες στιγμές, απο αυτές που χρειάζεται κανείς για να μπορεί να απολαμβάνει το ταξίδι. Αυτά για την ώρα!!!Θα τα πούμε πολύ σύντομα με Νεο προορισμό!!!
Να περνάτε όμορφα💙

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου