Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

To Στέμμα του Παλατιού η αλλιως Taj Mahal



Μια φορά και έναν καιρό στην μακρινή Ινδία υπήρξε ένας βασιλιάς που το όνομα του ήταν Shah Jahan.
Ηταν  15 χρονών, όταν είδε για πρώτη φορά την 14χρονη αρραβωνιαστικιά του και θαμπωθήκε από την ομορφιά της. Το όνομα της Mumtaz Mahal.Την ερωτεύτηκε τόσο πολύ  και έγινε η τρίτη σύζυγος του άλλα και η εκλεκτή του παλατιού.Οι αρραβώνες τελέστηκαν με πλήρη επισημότητα το 1607.
Αυτή η αγάπη όμως έμελλε να είναι καθοριστική για την ζωή της αφού η Mumtaz Mahal πέθανε, λίγα λεπτά αφότου έφερε στον κόσμο το 14ο παιδί τους.Απαρηγόρητος λοιπόν της υποσχέθηκε να φτιάξει το ομορφότερο μνημείο.Έτσι λοιπόν και έγινε.

Οι εργασίες κατασκευής του Taj Mahal ξεκίνησαν το 1632 και ολοκληρώθηκαν 22 χρόνια αργότερα.Το Μαυσωλείο είναι κτισμένο από λευκό μάρμαρο που έρχεται σε αντίθεση με τα δύο παραπλήσια κτίρια, το τέμενος και το τζαβάμπ, που είναι κτισμένα από κόκκινο ψαμμίτη. Ο ναός έχει ύψος 35 μέτρα ενώ οι μιναρέδες του φτάνουν τα 40 μέτρα.
Ο Shah Jahan σκόπευε να χτίσει άλλο ένα μνημείο από μαύρο μάρμαρο,για να το αφιερώσει στον ίδιο του τον εαυτό. Πριν ξεκινήσει, όμως, για το δεύτερο εγχείρημά του, ο γιος του Ορανγκζέμπ κατέλαβε την εξουσία και τον φυλάκισε. 
Ο αυτοκράτορας πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στο οχυρό της πόλης Άγκρα, κοιτώντας το Taj Mahal.Μετά το θάνατό του, το 1666, ετάφη δίπλα της.
Το Taj Mahal σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα δημιουργήματα παγκοσμίως άλλα και το σπουδαιότερο μνημείο Αγάπης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου